Deler vår Somalia-kunnskap på internasjonal konferanse

Erfaringene fra fjorårets informasjonsinnhentingsreise til Somalia blir tema når Nasjonalt ID-senter deltar på fagkonferansen SDW 2018 i London i juni.
Publisert: 26.03.2018
Facebook Immigration (16).jpg

(Fra Nasjonalt ID-senters informasjonsinnhetingsreise til Somalia høsten 2017. Foto: Nasjonalt ID-senter).

Fra 25. til 27. juni holdes den internasjonale fagkonferansen Security Document World (SDW) i London. Konferansen er en av de største i sitt slag, og samler årlig myndighetspersoner og fagpersonell med ID-kompetanse fra en rekke land og organisasjoner. 

– Jeg ser frem til å fortelle om reisen vi foretok i november i fjor. Det er viktig å formidle vår kunnskap til andre som jobber med de samme utfordringene som oss, sier dokumentgransker Victoria Miller i Nasjonalt ID-senter etter å ha studert somaliske myndigheters rutiner for utstedelse av pass og underlagsdokumenter sammen med kollega Vegard Pettersen.

Reisen bidro til å gi bedre innblikk i den tekniske kvaliteten på somaliske pass og underlagsdokumenter, på hvilke registre som finnes, samt på hvilke prosedyrer som finnes for søknad og utstedelse av pass i Mogadishu og ved ambassaden i Nairobi.

– Somalia har vært plaget av krig i 30 år. Mange registre har forsvunnet, eller har vært nede for telling. Det vi har fått muligheten til å være med på er å se hva slags arbeid den føderale regjeringen har gjort når det gjelder identitet, men også hva lokale myndigheter i Mogadishu har gjort, forteller hun.

Positive erfaringer
Miller og Pettersen har gjort flere positive erfaringer fra reisen, blant annet når det gjelder organisering av data og rutiner for utstedelse av dokumenter. Somaliske myndigheter kan vise til regionale registre for registrering av ID-dokumenter, i tillegg til et nasjonalt passregister.

Mye jobb gjenstår
Til tross for flere positive erfaringer, gjenstår fremdeles mye arbeid for somaliske myndigheter.

– Somaliske myndigheter har fremdeles en jobb å gjøre. Nå har de fått på plass rutiner for utstedelse av pass og dokumenter ved ambassadene og i regionene, men fremdeles er det mye som gjenstår. Ved å dele informasjonen, håper vi at andre også kan ha et annet fokus enn tidligere når det gjelder somaliske dokumenter og identitet. Vi håper også at andre vil dele informasjon med oss når de har informasjon om somaliske prosedyrer og prosesser, enten de stemmer overens med våre observasjoner eller ikke, påpeker hun.