Bedre ID-kontroll langs norske veier

Utrykningspolitiet (UP) kontrollerer over 2 500 førerkort daglig. Men til tross for at mobile vinningskriminelle ofte benytter bil og opererer i mange tilfeller med falske dokumenter, blir ikke mange falske identiteter avdekket langs veiene.
Published: 10/12/2012

Nå får UP opplæring av NID i hvordan man ser om ID-papirene er ekte eller ikke.

- Vi bør vite hvem som sitter bak rattet på den 40 tonn tunge traileren som kjører rundt på Norske veier, sier leder i NID, Arne Isak Tveitan. – UP kontroller flere tusen førerkort daglig, og det er viktig at mannskapene er best mulig rustet til å gjenkjenne forfalskninger.

NID utarbeider nå et opplæringsprogram, spesielt tilpasset UP, med det å formål å avdekke flere falske førerkort og kjøretøydokumenter. Det er ikke bare utenlandske sjåfører som skal sjekkes, det kan være mange norske sjåfører med falskt førerkort også.

Personer som blir avslørt med falsk ID er ofte personer uten lovlig opphold i Schengen, som skaffer seg et falskt dokument som gir lovlig opphold. Det kan også være personer som er utvist fra Norge eller som har mistet førerkortet og skaffer falskt nytt førerkort.

UP har nærmere 300 operative tjenestemenn- og kvinner i sin tjeneste. Mannskapene rekrutteres fra politidistriktene, og hvert år erstatter UP sin styrke med omtrent 100 personer. I fjor sjekket UP over 850 000 førerkort.